Förståelse av politiskt ansvar genom bevakning av nyheter i samhällskunskap | Skolforskningsinstitutet

Förståelse av politiskt ansvar genom bevakning av nyheter i samhällskunskap

Forskningsprojektet beviljades bidrag vid institutets utlysning 2024.

I samhällskunskapsundervisningen bevakas nyheter regelbundet. Det är viktigt för att etablera en vana hos eleverna att ta del av nyheter och för att öka förståelsen av vad som pågår i samhället. Det är också viktigt för en livskraftig demokrati. I dag ser vi en trend i världen att demokratin hotas, och tilliten till politik minskar i vissa grupper. Auktoritära länder är på frammarsch samtidigt som polarisering inom demokratier ökar.

För att genomtänkta klassrumssamtal om nyheter och politiskt ansvar ska kunna odlas behövs en välgrundad planering. Det har dock visat sig i tidigare forskning att nyhetsbevakningen i samhällskunskap sällan är grundligt planerad. Traditionellt förekommer den rutinmässigt i början av lektionerna utan att syftet anges och utan att den kopplas till övrigt lektionsinnehåll. Aktiviteten stannar därför ofta vid etablering av en nyhetsvana och att utveckla allmänbildning om vad som försiggår i samhället. Spontana kopplingar till vad som behandlats i samhällskunskapen tidigare görs också ibland, eller – om än i lägre grad – kopplingar till vad som kommer tas upp i ämnet framöver.

Projektets syfte

Syftet med projektet är att stärka kopplingen mellan nyhetsanvändningen i samhällskunskap och tilliten till den svenska demokratin. Genom att eleverna ges möjlighet att förstå vilket politiskt ansvar som ligger bakom nyhetshändelser som de tar del av på lektionerna, rustas de för att göra upplysta återkopplingar till våra förtroendevalda som i sin tur kan fatta välgrundade beslut om hur ansvar fördelas i samhället.

Här finns en ström av ansvarsfrågor att identifiera och försöka förstå i nyhetsflödet. Några exempel är olyckor med EPA-traktorer, ökad användning av vitt snus bland unga, spridning av könssjukdomar, gängrelaterade skjutningar, terrorhot, totalförsvar, klimatförändringar, inflation och höjda räntor. Vem bär och bör bära det politiska ansvaret i frågor som dessa? Är det vi som ett gemensamt samhälle, eller vi som enskilda privatpersoner? Eller både och? Hur ska och bör ansvaret i så fall fördelas? I projektet eftersträvas samtal av det här slaget under nyhetsbevakningen i samhällskunskap.

Projektets genomförande

Genomförandet av projektet går ut på att skapa en modell som lärare kan använda för att planera en nyhetsbevakning som syftar till att lära eleverna att förstå frågan om politiskt ansvar utifrån nyhetshändelser.

Inom didaktisk forskning lyfts modeller fram som bryggor mellan teori och praktik, och som viktiga redskap för att lärares intentioner med undervisningen ska kunna förverkligas. Forskare inom utbildning sysslar huvudsakligen med teori för att skapa ny kunskap hos forskare medan lärare huvudsakligen sysslar med praktik för att skapa ny kunskap hos elever. Genom att forskare och lärare med dessa olika bakgrunder och mål arbetar tillsammans läggs en god grund för ett framgångsrikt modellskapande. I projektet sker det genom att forskare som är vana att forska om nyhetsbevakning i samhällskunskap arbetar tillsammans med lärare som är vana att bevaka nyheter i sin undervisning.

Modellen kommer att skapas och utprövas successivt i klasserna. Målsättningen är att den blir relevant för sitt syfte samtidigt som den hänger ihop på ett tydligt sätt. Modellen ska också vara användbar inom ramen för de resurser som lärare har i relation till annat de behöver undervisa om i samhällskunskap. Vidare ska den leda till att eleverna faktiskt lär sig vad politiskt ansvar kan innebära när de tar del av nyheter och dessutom ser att dessa lärdomar är viktiga för att de ska kunna agera som ansvarsfulla och engagerade medborgare i en demokrati.

Projektet har också som ambition att sprida och pröva modellen genom att fler samhällskunskapslärare använder den för planering av nyhetsbevakning. På så vis hoppas vi att projektet ska kunna bidra till att tilliten till demokratin kan försvaras i en tid där demokratin inte kan tas för given.

Projektgrupp

Två forskare kommer att samarbeta med fyra lärare på två olika skolor för att skapa en planeringsmodell för en nyhetsbevakning som kan stärka elevers förståelse av politiskt ansvar. Två klasser hos varje lärare kommer också att vara involverade i projektet.

Modellen kommer att bygga på teorier om politik och nyheter, men också på didaktisk teori om urval och transformation om ett undervisningsinnehåll. Didaktiska frågor om vad undervisningen ska innehålla och varför är centrala tillsammans med frågan om hur undervisningen ska ske. Det är i dessa frågor som mötet mellan teori och praktik kan bli som tydligast.

Projektdeltagare

Martin Jakobsson (projektledare), universitetslektor, Karlstads universitet

Roger Olsson, universitetslektor, Karlstads universitet

Anna Nylöw, lärare, Karlstad kommun

Stefan Cederstedt, Karlstad kommun

Christian Jarung, Hammarö kommun

Erik Johansson-Söderqvist, Hammarö kommun