I rapporten sammanfattar vi en systematisk översikt från Nederländerna, där forskarnas syfte var att identifiera vilka undervisningsmetoder som är effektiva för lärare att använda sig av i demokratiundervisning. Vi kommenterar också hur resultaten kompletterar bilden från Skolforskningsinstitutets egen systematiska forskningssammanställning på samma tema, Att lära demokrati – lärares arbetssätt i fokus.
Båda översikterna har fokuserat på undervisning med det specifika syftet att stärka elevers kunskaper, förmågor, attityder och värderingar i relation till demokrati, vilket gör resultaten jämförbara. Ett övergripande resultat är att olika undervisningsmetoder har olika effekter på olika demokratiska kompetenser. Det finns alltså inte ett arbetssätt som är bättre än andra för alla delar av elevers demokratilärande. Några arbetssätt i undervisningen sticker dock ut, visar båda översikterna. Det finns positiva effekter av arbetssätt som innefattar
- ett öppet klassrumsklimat
- att arbeta med projekt i mindre grupper
- att praktisera demokrati genom simuleringar av demokratiskt beslutsfattande.
I rapporten diskuterar vi också hur lärare i Sverige kan använda resultaten från den samlade forskningen i sin undervisning.
På skolforskningsportalen.se kan man läsa mer om våra forskningssammanställningar. Där finns bland annat intervjuer, artiklar och diskussionsfrågor.
Läs rapporten i fulltext.