Historieundervisning som främjar elevers hantering av historiska framställningar | Skolforskningsinstitutet

Historieundervisning som främjar elevers hantering av historiska framställningar

Forskningsprojektet beviljades bidrag vid institutets utlysning 2024.

Varför är forskningen viktig?

Nationell och internationell forskning visar att en stor andel elever har svårigheter i att förhålla sig till att det kan finnas motstridiga, men rimliga, framställningar om historiska processer, händelser och personer. Eftersom våra uppfattningar om aktuella händelser påverkas av hur vi uppfattar dessa händelsers historiska bakgrund, är elevers kunskaper om hur historiska redogörelser är konstruerade en grundläggande komponent för hur de kan förhålla sig till frågor om demokrati, klimat och jämställdhet.

Forskningen visar att elever har svårt att lära sig att historiska redogörelser innehåller både objektiva och subjektiva element, utan de uppfattar ofta historiska redogörelser som direkta avspeglingar av det förflutna och att det därmed också finns en given redogörelse om ett historiskt fenomen som är den korrekta.

Skolan är det forum där medborgare på ett systematiskt sätt kan utbildas i att hantera historia på ett konstruktivt sätt. Det är därför av stor vikt att det finns vetenskapligt grundade strategier som lärare kan använda i sin undervisning, för att elever ska kunna hantera balansen mellan de subjektiva och subjektiva elementen i historiska framställningar.

Vilken är projektets frågeställning?

Den huvudsakliga frågeställningen för projektet är hur undervisning bör designas för elever ska förstå hur historiska framställningar är konstruerade.

Hur ska projektet genomföras?

Först kartläggs de svårigheter elever har, därefter samverkar vi med lärare för att ta fram undervisningsprinciper som kan användas för att utveckla elevernas lärande i fråga om historiska framställningar. I en andra fas skalas projektet upp, och de undervisningsprinciper som har utformats prövas och förfinas i samverkan med lärare på andra skolor. Utfallet på dessa skolor jämförs med kontrollskolor där undervisningen inte influerats de framtagna undervisningsprinciperna.

Projektgrupp

David Rosenlund (projektledare), docent i historia med inriktning historiedidaktik, Malmö universitet

Anders Nersäter, biträdande universitetslektor i ämnesdidaktik, Göteborgs universitet

Ulla Runesson, projektforskare, Malmö universitet och professor emerita, Jönköping University