Forskningsprojektet beviljades bidrag vid institutets utlysning 2024.
Projektet syftar till att utveckla undervisningen i naturvetenskapliga ämnen i grundskolans årskurs 4–6 så att elevernas intresse för naturvetenskap kan bibehållas och utvecklas.
Vilken är projektets huvudsakliga frågeställning?
I projektet undersöks pedagogers och elevers erfarenheter av undervisningsutveckling utifrån följande frågeställningar:
- Hur kan dimensionerna av vetenskapligt kapital användas som stöd för att utveckla undervisningen i naturvetenskap?
- Hur förändras elevers intresse för naturvetenskap och deras känsla av att naturvetenskap är något för dem, när de deltar i undervisning som utvecklats utifrån ramverket vetenskapligt kapital?
Varför är forskningen viktig?
Mer kunskap behövs om hur fler elever kan inkluderas i undervisning i naturvetenskapliga ämnen. Dagens globala problem, som klimatförändringar och hälsofrågor, kräver kunskap om och intresse för naturvetenskap hos alla medborgare för att kunna lösas. Genom att främja intresse för naturvetenskap hos dagens elever kan skolan förbereda nästa generation av forskare, innovatörer och medvetna samhällsmedborgare, samt skapa en känsla av egenmakt och ansvar hos eleverna
Hur projektet ska genomföras?
Projektet inleds med en forskningscirkel där lärare och forskare läser och diskuterar relevant forskningslitteratur. Litteraturen kommer att fokusera på vetenskapligt kapital och undervisningsutveckling genom didaktisk modellering. I slutet av forskningscirkeln utformas gemensamt de första lektionerna med hänsyn till tankarna om vetenskapligt kapital. Lektionerna prövas, utvärderas och nya lektioner utformas utifrån resultaten. Detta upprepas därefter i fyra cykler. Avslutningsvis kommer lärare och forskare att presentera resultat från projektet på konferenser, samt via professionsvetenskapliga och vetenskapliga artiklar.
Hur är projektet uppbyggt?
Under hela projektet samarbetar lärare på skolan med forskare från universitet med att utveckla förståelsen av vad vetenskapligt kapital kan tillföra för att utveckla naturvetenskaplig undervisning. Lärare och forskare utvecklar gemensamt nya undervisningsupplägg, vilka genomförs och utvärderas.
Projektgrupp
Magnus Oskarsson (projektledare), docent i naturvetenskapernas didaktik, Mittuniversitetet
Anna-Karin Westman, docent i naturvetenskapernas didaktik, Mittuniversitetet
Nina Eliasson, lektor i naturvetenskapernas didaktik, Mittuniversitetet
Sara Ulander, biträdande rektor, Solenskolan
Helene Sjödin, rektor, Solenskolan