Övergripande syfte och frågeställningar
Kursplanen för den kommunala vuxenutbildningen i svenska för invandrare anger att utbildningen ska ta hänsyn till den nyanlända vuxna elevens olika livssituationer och rusta eleven till kommunikativt och funktionellt deltagande i vardags-, samhälls-, studie- och arbetsliv. Inom ramen för utbildningen ska en elev med ett annat modersmål än svenska få lära sig grundläggande kunskaper i svenska och utveckla ett funktionellt andraspråk.
Bland de förmågor som en elev ska få möjlighet att utveckla nämns att tala, lyssna, förstå och samtala på svenska, att anpassa språket till olika syften, mottagare och situationer, ett gott uttal samt kommunikationsstrategier för sin fortsatta språkutveckling.
Lärare i sfi behöver hitta didaktiska förhållningssätt för att kunna ge elever rikliga möjligheter till samtal och diskussioner samt undervisa om uttal, relevanta strategier och språkliga redskap.
Översikten avser att sammanställa forskning som studerat undervisning i sfi (eller motsvarande utanför Sverige) och som kan ge lärare kunskap om hur andraspråksundervisningen för vuxna migranter kan utformas och bedrivas för att stärka elevernas muntliga färdigheter på målspråket.
Översiktsfrågan som forskningssammanställningen ska besvara är:
Hur kan andraspråksundervisning utformas och genomföras för att främja vuxna migranters muntliga färdigheter på målspråket?
För att besvara den överordnade frågeställningen har vi ställt följande preliminära och mer specifika frågor:
- Vilket innehåll och vilka metoder undervisas om och används i de ingående studierna i översikten?
- Vilket innehåll eller vilka undervisningsmetoder bidrar till en utvecklad muntlig färdighet hos elever?
- Hur varierar användningen och nyttan av olika innehåll och undervisningsmetoder beroende på faktorer som kön, språkbakgrund och utbildningsbakgrund?
Bakgrund
Skolforskningsinstitutet har genomfört en förstudie för att undersöka förutsättningarna att ta fram en systematisk översikt om undervisning i svenska för invandrare (sfi). Förstudien visade både på ett tydligt behov av en forskningssammanställning inom området och att det finns tillräckligt med internationell forskning för att möjliggöra en sådan översikt.
Den ökande globala migrationen har medfört ett växande behov av språkundervisning för vuxna migranter. För många av dessa elever i Sverige är en avslutad sfi-utbildning avgörande för att kunna etablera sig på arbetsmarknaden, fortsätta vidare med sina studier och integreras i det nya samhället.
Att tillägna sig ett nytt språk i vuxen ålder tar dock tid och är en krävande process, särskilt för vuxna migranter som ofta saknar gynnsamma förutsättningar för att lära sig ett nytt språk. Samtidigt skapar balansen mellan kravet på snabb progression och de faktiska möjligheterna till detta höga krav på sfi-lärarna.
Kvaliteten på lärarnas utbildning har varit en återkommande fråga i debatten om sfi-utbildningen. För att bli sfi-lärare krävs en lärarexamen samt 30 högskolepoäng i svenska som andraspråk. Dock är utbudet av kurser som specifikt fokuserar på undervisning av vuxna begränsat. Samtidigt har didaktiska frågor inom sfi-undervisning hittills behandlats i begränsad omfattning i den nationella forskningen.
Nuläge i projektet
Arbetet med systematiska forskningssammanställningar går över tid genom flera faser, från inventering av lärares behov av kunskap från forskningen fram till resultat och slutsatser. Figuren visar i vilken fas detta projekt är i. Läs mer om vår metod på vår webbplats Skolforskningsportalen.
Projektgrupp
Externa forskare
Maria Rydell, universitetslektor, Stockholms universitet
Elisabeth Zetterholm, biträdande professor, Linköpings universitet
Från Skolforskningsinstitutet
Jenny Morales Ruiz, fil.dr, projektledare
Elín Hafsteinsdóttir, fil.dr, biträdande projektledare
Sara Eklöf, informationsspecialist